2016-01-04

Najbolji spotovi u Srbiji i regionu 2015.

Ovo je treća godina kako pravim neku svoju internu listu singlova, odnosno video spotova koji su obeležili prethodnu godinu. Primetio sam kako je svake godine sve više pesama, pa uprkos uvreženom mišljenju kako alternativna muzika nije nešto popularna, imam utisak da nikad nije bilo više dobre muzike. Prvi sam godinama govorio kako ne slušam domaće bendove, ali sam poslednjih godina počeo mnogo više pažnje da obraćam na ono što se stvara u regionu.

Ovog puta sam spotove podelio u dva segmenta jer sam shvatio da imam čak 10 spotova novosadskih bendova na listi.

Hladno pivo i Goblini
Hladno pivo - Dani zatvorenih vrata. Goblini - Roba s greškom
Cilj ovog teksta je da, pored bendova koje inače pratim i redovno slušam, makar malo skrenem pažnju i na manje popularne bendove koji teže nalaze put do novih slušalaca, pa se tako na ovoj listi ne nalaze neka zvučna imena kao što su Partibrejkers Električni orgazam (da li je OVO zaista najveći hit sa albuma?), ili S.A.R.S. i Artan Lili od sveže afirmisanih bendova.

Liste koje sam pravio za 2013. i 2014. godinu bile su prilično žanrovski neodređene, pa ni ova nije izuzetak, ali sam ipak stavio akcenat na nešto "tvrđi" zvuk.

I ovde su spotovi navedeni po datumu objavljivanja:

1. FEUD - Tajkun
21. januar 2015.

Tajkun je poslednja ekranizovana pesma sa odličnog albuma Svinjotaur objavljenog 2013. za Take It Or Leave It Records.

Feud @ Facebook



Što pakao drugima meni je raj 
I zlato na meni je izgubilo sjaj 
A svima sam uzor bar tako tvrde 
Jer imam bogatstvo bez traga i potvrde

2. UĆUTI PAS - Pismo i glava
4. februar 2015.

Bend Ućuti pas živi i radi u Lazarevcu još od 2011. a ja sam tek prošle godine čuo za njih kada su objavili svoju prvu kompaktnu CD ploču za Nocturne Media. Album možete preuzeti odavde: Ućuti pas - Kako da ne, kako da ne, mogu ti reći da da

U kratkom razgovoru na temu koncerata i festivalskih nastupa novih, mladih bendova, pevač Vladimir Milinković mi je napisao: "Znaš kako, mi smo sve ovo do sad uradili sami jer volimo to što radimo. Ne sviramo zbog para jer para u ovome vide tri i po benda u Srbiji. Radimo, trudimo se i polako će sve doći na svoje zato što je iskreno."



Moja je opklada, pismo i glava,
u tvojim rukama, bogat i slavan,
zavrti ponovo, pismo i glava,
praznih je džepova samo budala.

3. ORTHODOX CELTS - One
1. mart 2015.

Nakon spota za pesmu "Save Me", ovo je drugi singl sa albuma koji bi uskoro trebalo da bude objavljen. Priznajem da sam pomislio kako su ovi kadrovi iz Irske, ali me je prijatno iznenadilo kada sam čuo da je materijal snimljen u Nacionalnom parku Sutjeska (Bosna i Hercegovina).



Many Are Drowned In This Sea That I Swim
Many Nailed To The Cross That I Bring
Many Are Burnt In Flames That I Feel
But I'll Never Be The Fallen One

4. SIEMPRE PELIGROSO - Laž
18. mart 2015.

Šabac je poznat po kvalitetnoj rock sceni i odličnim muzičarima. Za one koji vole nešto tvrđi zvuk, iskreno preporučujem da ozbiljnije poslušaju ceo opus grupe Siempre Peligroso (zauvek opasni). Njihov drugi studijski album "Razor" objavljen je početkom 2015. godine za Nocturne Media.



Da li da budem sam?
Kako da pobedim laž?

5. TRIGGER - Vreme čuda
19. mart 2015.

Iskreno, nikad nisam slušao Trigger i kada se pojavio spot mislio sam da je u pitanju neki potpuno novi bend, verovatno zbog toga što nije iz Novog Sada. Sramota, priznajem, ovo je pokušaj da se iskupim za neinformisanost i manjak opšte muzičke kulture. Pravi razlog je što sam jako malo slušao "dvestadvojku" prošle godine.

Istoimeni album objavili su za Odličan hrčak.

Trigger @ Deezer
Trigger @ Facebook



Mi smo otkrili način
da slike i zvuk stignu do svakog čoveka,
da najzad može znati 
kako da misli i radi, šta je dobro za njega.

6. MORTAL KOMBAT - Šoferska pesma
26. april 2015.

Šoferska pesma je inspirisana tragičnim događajima u saobraćaju kojih je bilo dosta, a jedan se posebno prepoznaje.
U decembru su imali zapažen nastup na Koncertu godine.

Informacije o bendu, vesti, nastupi, linkovi za preuzimanje i ostalo: mortalkombatbend.com



Ja sam inicijator drumskih atentata,
Da ne odem u zatvor, platiće mi tata
Prva, druga, treća, četvrta il’ peta,
Preko svakog ko mi smeta!

7. NEOZBILJNI PESIMISTI - To narod zna
18. maj 2015.

Ovom pesmom Somborci najavljuju svoj treći album “Pametovanje iz provincije” koji bi trebalo da se pojavi ove godine. Pesma je nedvosmislena kritika opšte tabloidizacije našeg društva i nije ni čudo što nema gde da se emituje, osim na Internetu. Po mom skromnom mišljenju, možda i najbolji spot Neozbiljnih pesimista do sada.
Iskreno verujem da će ove godine dobiti zasluženu pažnju nakon Evropskog prvenstva u vaterpolu koje počinje 10. januara u Beogradu, s obzirom na činjenicu da su autori himne srpske reprezentacije.

Zvanična stranica benda: www.neozbiljnipesimisti.com



Narod ne zna za gradove i kule
i svakog dana opet od nule,
on ne zna kako bolje da živi, 
al' narod zna da drugi su krivi.

8. KOFEIN - Plašiš se
27. maj 2015.

Prošla je još jedna godina u kojoj nisam video i čuo Kofein uživo, zaista se nadam da ću to ispraviti u 2016. Ove godine konačno treba i da objave prvi album, pa očekujem da ću na koncertnoj promociji konačno nadoknaditi propušteno.

Kofein @ Facebook



Obuzima te strah,
nikom se ne javljaš,
zaključavaš se u stan
na svetlu ti me ostavljaš.

9. HLADNO PIVO - Firma
6. jul 2015.

Za razliku od prethodnog albuma Svijet glamura, ovo je daleko bolje izdanje zagrebačkih punk veterana, opet ponavljam, po mom mišljenju. Album donosi čak 15 novih pesama, od kojih je Firma najozbiljniji kandidat za pesmu godine.

Mile Kekin je ovako objasnio ideju pesme:
"Svirajući uzduž i poprijeko lijepe naše regije, primijetili smo u baš svakom gradu kombinaciju novih crkvi i propalih tvornica, velikih zastava i još veće nezaposlenosti, pa se tako dogodila pjesma Firma koja taj fenomen pokušava objasniti u manje od tri minute. Pjesma je ubrzani tečaj za mlađe, kratki podsjetnik za one malo starije, ali i upozorenje za nadolazeće da ne padaju olako i bez ispaljenog metka na stare fore novog početka."

Album sam bezuspešno pokušavao da pronađem u slobodnoj prodaji tokom kratkog boravka u Istri proteklog leta. Jedne večeri sam slučajno naleteo na ulični štand sa diskovima, pločama, fanzinima i majicama koji u centru Pule drži Sale Veruda (KUD Idijoti, Saša 21). Preda mnom je zvao Zokija (gitaristu Hladnog piva) da ga pita gde može da se nabavi disk. Imao sam utisak da tražim neku zabranjenu robu, a ne novi album jedne od najpopularnijih hrvatskih grupa. Dobio sam odgovor da će imati disk kod sebe pred koncert u pulskom Kaštelu koji je bio 4. avgusta. Ja sam se 1. vraćao kući, tako da to nažalost nije bilo izvodljivo, ali me je prijatno iznenadila Saletova predusretljivost i srdačnost. Po povratku sam pronašao album u "Laguninoj" knjižari u Zmaj Jovinoj. Poređenja radi, kod nas je ovaj CD manje od 6 evra (690 dinara), a na zvaničnom sajtu hladnopivo.hr cijena je oko 9 evra (69 kuna). Vrlo čudno.



Bog, domovina, nacija 
svi na pod ovo je privatizacija! 
Napravite mjesta za obitelji dvjesta!

10. GOBLINI - Pozdrav Suncu
30. avgust 2015.

Ovo je poslednje ekranizovana pesma sa albuma "Roba s greškom" objavljenog krajem 2013. godine.
Na pesmama Goblina sam odrastao, tako da šta god da napišem, osim suvoparnih činjenica ko-gde-kad-kako-i-zašto, bilo bi vrlo pristrasno i subjektivno.

Suvoparna web adresa: www.goblini.com




Opet si pomerio granice svog srama
laješ na nepoznate - ne bojiš se pada
Podigni glavu sviće novi dan
reci sebi neću da sam sam

11. NIČIM IZAZVAN - Dalijev brk
17. septembar 2015.

Teško je uglaviti Ničim izazvan u isti koš sa heavy metal, punk i alternativnim bendovima, ali "sve je to rock and roll". Teško je i osporiti veliku popularnost ovog sastava. Ne znam tačno koji je pravi razlog, ali verujem da, pored muzike, tekstova, zanimljivih aranžmana i činjejnice da ih na bini ima kao i jedan neznatno okrnjen fudbalski tim, broj snimljenih spotova igra značajnu ulogu. Ovaj spot je na neki način revolucionaran na regionalnoj muzičkoj sceni zbog toga što je prvi koji je snimljen posebnom kamerom tako da omogućava interaktivno gledanje, odnosno da sami birate ugao posmatranja.

Pred kraj godine objavili su svoj drugi album "Odlaziš?" koji već uveliko izvode na koncertima u regionu, a u rokovnik su ubeležili i nastup na Koncertu godine.

Ničim izazvan @ Deezer




Tvoj britki um se svu noć sa mnom igrao rata
bulevari i klupe su bili poprište za boj.
U toj borbi Fon Trira je bezvoljno grlio Kafka
a Vinsent je Salvadora povuk’o za brk.

12. DUBIOZA KOLEKTIV - Free.mp3
6. novembar 2015.

Dubioza kolektiv nije "moja šolja čaja", međutim, mislim da je ova pesma od velikog značaja za 2015. godinu jer je "piratizacija" Interneta počela da gubi bitku sa milijarderskim kompanijama koje se nemilosrdno bore da (šatro) zaštite autorska prava. Spot je jedno vreme bio postavljen na naslovnoj strani Pirate Bay sajta, pa je za nešto više od mesec dana premašio 3 miliona pregleda, što svi ostali spotovi koje sam ovde naveo neće zajedno skupiti narednih nekoliko godina. Primera radi, drugi najgledaniji spot na ovoj listi (u ovom trenutku) je Hladno pivo - Firma (nešto manje od 285.000 pregleda), dok nijedan drugi nema preko 100 hiljada.




Our music is for free,
You can download .mp3
Keep it playing on repeat,
If you hate it - press delete.

13. EVA BRAUN - Kao kišna kap
18. novembar 2015.

Još jedna grupa koja svira malo "normalniju" muziku. Bečejci nisu bili mnogo aktivni poslednjih godina zbog poslovnih i privatnih obaveza, ali su u 2015. objavili čak dva video spota i dokazali da su još u igri.

Eva Braun @ Facebook



Tražim izgovor
pa makar bio slab,
i ponovo sa kišom vraćam se
kao kišna kap

14. ORUŽJEM PROTIVU OTMIČARA - Vrati mi snove
29. novembar 2015.

Veliki povratnički hit popularnog zrenjaninskog alternativnog sastava iz devedesetih. Jednostavno, melodično, brzo i energično. Puštajte deci, bez obzira što malo psuju na kraju.

OPO @ Facebook




Pričali smo laži 
u lepoj ambalaži.
Zar to se ljubav zove?
Hoću nazad snove moje.

15. DISCIPLIN A KITSCHME: Zaboravili rokenrol (02.12)
2. decembar 2015.

Moram priznati da nikad nisam bio fan Discipline kičme, ali sam svestan uticaja koji je ovaj bend imao na ovdašnju muzičku scenu i to izuzetno poštujem. Ono što me je oduševilo je koliko ova pesma podseća na njihov prvobitni zvuk, posle više od 3 decenije postojanja. Kratak tekst pesme istovremeno opominje i uliva dozu optimizma da rok još nije odsvirao svoje.




Zaboravili rock and roll
i otišli u shopping mall...
Oprostiti im želim 
jer ne znaju šta rade,
Oprostiti im želim jer verujem da ima nade.

16. 16x8x23x - Minimal FUNK
6. decembar 2015.

Šesnajstosamdvajstri je bend koji je obeležio alternativnu scenu devedesetih, barem u mom neposrednom okruženju. Da je tada bilo Interneta i ovoliko digitalnog sadržaja dostupnog na jedan klik, pitanje je da li bismo se spasli od nenormalnog uticaja turbo-folka i ostalog šunda iz tog perioda.

Posle duže pauze, Vuk Popadić i ekipa iz Stare Pazove još uvek imaju šta da odsviraju, u svom prepoznatljivom stilu, ali dosta zrelije u odnosu na period od pre 20 godina, kada je objavljen album "Iz principa".

Ovo je prvi singl sa EP izdanja "Da li možeš da podneseš?" objavljenog krajem godine za Odličan hrčak.

Sajt: www.16x8x23x.com




Daj mi neki ritam da mi uradi SVE!


17. VASIL HADŽIMANOV BAND - Reach Out
22. decembar 2015.

Ovu pesmu Vasil Hadžimanov je komponovao povodom 70 godina od osnivanja Ujedinjenih nacija. Glasovne deonice su podelili Vukašin Marković iz benda irieFM i Vasilova ćerka Marta Hadžimanov.

Zvanična Internet prezentacija benda; www.vhband.com




Now is the time to change our ways,
Reach out to the world around you.
We make our fate, it's not too late,
Today we write our future history.

18. GYMNASTICS - Travelling
25. decembar 2015.

Malo stariji Rumljani pamte Gymnastics pod imenom Laka gimnastika. Teško je poverovati da je prošlo više od 20 godina otkako su pobedili na kragujevačkom ŠRAF-u (Šumadijski Rok i Alternativni Festival) 1995. posle kojeg su snimili spot za pesmu Straight Ahead, a zatim i izdali prvi album "It Is" (Silver Cross Records). Nedavno su objavili novi album pod nazivom "Portal Core", a intervju sa osnivačem benda možete pročitati na Remix Press portalu.

lakagimnastika.bandcamp.com





Igor: "Ne znam šta Steva peva. On od svih tekstova uzme samo pola strofe i to vrti."

2 коментара:

  1. Hvala puno na odličnoj selekciji. Ne slušam domaće grupe tako često pa mi ovakve kompilacije otkriju puno dobre muzike :)

    ОдговориИзбриши