2013-12-19

10 domaćih rok pesama po kojima ću pamtiti 2013. godinu

Primetio sam da u poslednje vreme sve više slušam domaću muziku i folder DOMACA se puni jednako kao i folder ALTERNATIVE. Ne znam da li zbog toga što je sve više kvalitetnih domaćih bendova, ili sam se ja sa godinama promenio, činjenica je da ranije nisam toliko pažnje posvećivao muzici koja dolazi sa ovih prostora. Verovatno je tome doprineo i broj koncerata na kojima sam bio prethodnih godina.

Iako je ova lista u potpunosti moj lični izbor, bio sam možda malo više pristrasan, pa sam uvrstio i bendove čije pojedine članove jako dobro i jako dugo poznajem i pratim njihov rad. Zbog toga je ova lista na kraju ispala žanrovski prilično šarolika, pa ima za svakog ponešto, od 7 do 107, kao "Politikin zabavnik".

Pesme navodim po datumu objavljivanja video spotova, od najstarijeg do najnovijeg.

10. Viseći vrtovi Vavilona - Reci im


U svemu tražimo svoj raj,
Spoljni svet i lažni kraj,
Uvereni da sve čeka samo na nas.

Za svoje male potrebe,
Za naše niske pobude,
Da li ima smisla biti dosledan?

Relativno mlad bend sastavljen od članova bendova Doghouse (Dejan Cvetojević - vokal, gitara), Blankfile (Dušan Jovanović - bas) i Tea Break (Petar Patrašković Cookie - bubanj). Album "Indigo deca" je izdat prošle godine, ali je spot za ovu pesmu završen tek početkom 2013. Ušao mi pod kožu na prvo slušanje, iskreno preporučujem svima koji vole malo žešći gitarski zvuk.

Album možete besplatno preuzeti sa MTV sajta:
http://www.mtv.rs/downloads/mtv-download-viseci-vrtovi-vavilona-indigo-deca

9. Grate - Volim da hodam


Ubili ste sve u šta sam verovao,
zgazili ste me, a ja se podigao.

Novosadski bend koji zaslužuje da svira na Koncertu godine, Exitu i svim ostalim festivalima u zemlji i šire.
Svi članovi imaju iza sebe impozantnu muzičku biografiju, a verovatno najpoznatiji je Dragan Alimpijević - Pik, kroz čiji studio su prošli mnogi muzičari, a za neke nove klince ćemo tek čuti. Garantujem da će sledeće godine u sličnoj listi biti barem dve pesme koje su izašle iz studija "Road".

Album "Volim da hodam" takođe možete besplatno skinuti sa zvaničnog sajta benda Grate:
www.grateband.com

8. Tea Break - Killing Words


Kada mi kažeš da me ne razumeš ti
da ovo više nisu devedesete,
i moram sad da pratim neke trendove,
i da na maternjem ja pišem stihove,
ali ne, to nije izbor moj...

Već dugi niz godina moj omiljeni bend. Odrastao sam uz ovakav zvuk. Mislio sam da je ova faza prolazna, međutim, još uvek volim da slušam ove stvari. Kratko, brzo i efektno, sve što treba stane u 3 minuta.

Nakon odličnog albuma Second Hand Hero, za koji tvrdim da bi u inostranstvu bio u vrhu top lista kada je ovaj žanr u pitanju, dvostruki EP sam dočekao sa velikim oduševljenjem. Naši "kritičari" im uglavnom zameraju isto što i svim ostalim bendovima čiji su tekstovi na engleskom jeziku, da na taj način ne mogu imati mnogo fanova u zemlji. Njihov odgovor je prosto "Fuck off". It's that simple...

Besplatan download sa sajta NOCTURNE magazina:
http://nocturnemagazine.net/download/62/tea-break-killing-words-ep-handful-of-misery-ep

7. Kler - Ti si iz ovog grada


Jutro iznad grada
i kišne kapi iznad krovova,
ja pijem sad zadnje pivo,
pa idem tvome tati da mi te da.

Istoimeni album Branja i drugari snimali su u drugoj polovini 2011. a objavili leta 2012. godine. Ovaj spot koji je režirao Filip Markovinović snimljen je u proleće ove godine. Nakon toga Koja je okačio gitaru o klin čekajući neka bolja vremena.

Odličan intervju sa Branjom i besplatan album na sajtu Rock svirke.

6. Nikola Vranjković - Ispod tvoga oka


Besna deca, čudni ljudi,
ne vide dalje od nosa,
prestali su da se boje,
žive svoje paranoje.

Ova godina će mnogima ostati upamćena kao jedna od gorih, pa ni Block Out nije izuzetak. Nijedan domaći bend nisam toliko puta gledao i slušao uživo kao njih. Čuo sam nekoliko verzija zbog čega su se "raspali", ali prave razloge znaju samo članovi benda. U svakom slučaju, bolje dobar razvod nego loš brak, deca i dalje imaju oba roditelja.

Nikolino najnovije digitalno izdanje pod imenom Underground Sound Factory Session no. 1 nedavno je objavljeno pod DIY etiketom Black Planet Records.

Koga interesuje neka pročita najnoviji intervju sa Nikolom Vranjkovićem koji je vodio Ivica Drobac.

5. Ničim izazvan - Tužne devojke 


Brazde od smeha na obrazu mirnom
da kriješ ne umeš.
Bile su žive nekada davno,
sad se dodira plaše.

A sada nešto sasvim drugačije. Kakvu god muziku da slušate, morate odati priznanje bendu koji posle samo godinu i po dana od nastanka osvoji 1. mesto po izboru slušalaca radija B92. Do sada sam imao priliku samo jednom da ih čujem uživo, ali je zbog kiše i tehničkih problema taj koncert bio nedovoljan da se prikažu u pravom izdanju. Verujem da će sledeće godine biti mnogo više prilika.

PROVERIO SAM, NEMAJU NIKAKVE VEZE SA TWITTER PROFILOM @NichimIzazvan

Download: https://soundcloud.com/nicim-izazvan/tuzne-devojke

4. Goblini - Deca iz komšiluka


Mi smo ona ista deca iz komšiluka
što ste im sjebali pola života...

Još jedan bend uz koji sam donekle odrastao. Posle duge pauze, ovog leta sam ih ponovo gledao i slušao na njihovom terenu, u dvorištu šabačke tvrđave. Silnu smo prašinu podigli tamo, a ja sam bio srećan kao malo dete. Ako živite ili radite u Novom Sadu, sigurno ćete prepoznati neka lica.

Dodatna literatura: intervju sa Golubom, razgovarala Ivana Jovanović, Remix Press.

3. Neozbiljni pesimisti - Dobrodošli u Švedsku


Zemlja neviđenih talenata 
i propuštenih šansi,
to što mi možemo da uništimo,
niko ne može da spasi.

Osmerac bez kormilara, sa tekstovima na srpskom, više uspeha ima u inostranstvu nego kod nas. Da sam dobio dinar na svakom njihovom koncertu kojem sam prisustvovao, danas bih imao deset dinara. Sve kao što sam rekao i za Grate, puta dva. Ako ste nekim slučajem propustili njihov živi nastup, prvom prilikom to nadoknadite, pa samo probajte da stojite mirno. Pripremite bakšiš za harmoniku i violinu.

Posle ovog spota, neki logičan izbor specijalnih gostiju prilikom snimanja sledećeg bio bi Holivud. Piće na moj račun za sve koji su primetili identičan zvuk violine kao u spotu pod rednim brojem 5.

2. Marčelo i Ministar Lingvista - Laž


Nisam ja uš'o u stranku da bi mi dali deo njihovog prihoda.
Uš'o sam da mi više ne otimaju to što mi pripada.
Ali ovde, ako si pošten, od svih stranaka skupa
pripadne ti samo jedno: pripadne ti muka.

Ova muzika definitivno nije moj fah, ali Marko Šelić zaista ima šta da kaže u svakoj svojoj pesmi. Ova je sa albuma "Napet šou" koji će biti objavljen 2014. godine, ali se deo pesama već može čuti i videti.

1. Čovek Vuk - Reka



Svitanje para tišinu,
šuplji kamen čuva jeku,
virovi gutaju reči,
mokro blato drži reku.
Zamisli kako zamišljam...

Najnovija pesma najnovijeg Block Outa. Kao i kod svih drugih tema u narodu, mišljenja su i ovde vrlo podeljena. Naravno da ovo nije isti bend, ali nije ni potpuno drugačiji. Siguran sam da će imati veliku podršku starih fanova, a vreme koje dolazi je jedini relevantan pokazatelj u ovom slučaju.

IQV - Oči boje meda


Na kraju sam odlučio da ubacim i jednu obradu. Ekatarine Velike odavno nema, a ovi momci, iako nisu jedini, sigurno su najaktivniji i najuvežbaniji EKV tribjut bend u regionu. Ove godine sam ih gledao i slušao 3 puta, a ovaj nastup na Beer festu sam nažalost propustio. Utešno je bilo to što sam gledao direktan prenos na, ni manje ni više, Pinku 2. Možda R'n'R još uvek nije propao.

Neki bendovi koje sam žarko želeo da stavim na ovu listu još uvek nisu završili sa snimanjem spota, neki su u produkciji, neki malo kasne, ali je sasvim izvesno da će biti još dobrih izdanja i sledeće godine. Do tada imate dovoljno materijala, ako vam se sviđa nešto od navedenog.

P.S. Dobra stvar kod online tekstova je što mogu neograničeno da se ispravljaju i nakon objavljivanja.

0. Burning Circle - Dies Irae

When the day of wrath is near, 
As we look towards the blackened sky, 
And for sure on that day some may live, 
But many more will die! 

Samo jedan dan nakon što sam završio ovu listu, drugari iz benda Burning Circle objavili su spot za prvi singl sa prvog albuma "Ruins of Mankind". Pesma Dies Irae (lat. Dan gneva) nastala je pre nekih 5 godina, ovaj album se dugo snimao i još duže miksovao (finalni miks je završen u pomenutom studiju Road), ali je ovim spotom konačno zaokružena cela priča. Nezaobilazan album za sve koji vole progressive/metal zvuk.

Za NOCTURNE Music Magazine prošle godine su izdali besplatno promo izdanje:
Download
Recenzija

Album "Ruins of Mankind" je prvobitno objavljen kao samostalno izdanje, da bi krajem 2012. potpisali saradnju sa izdavačkom kućom Miner Records.

Intervju za Srpski Metal Portal
Burning Circle @ Bandcamp

Нема коментара:

Постави коментар