2009-12-10

Web dizajn - Muke sa klijentima

Nisam ranije pisao o ovome, ali me je poslednji klijent podsetio na slučaj od pre nekoliko godina, kada je TREBALO da pravim sajt za jednog gospodina, kojeg, zbog diskrecije, neću imenovati.

Ovaj primer uvek navodim na kursevima za buduće dizajnere i sve one koji se u svom poslu susreću sa sličnim, neverovatnim zahtevima.

Preneću njegovo pismo u celosti, s tim da ću izostaviti fajlove koje mi je dostavio u prilogu, ali to svakako neće umanjiti doživljaj niti poboljšati predstavu o željenom klijentovom rešenju.
Takođe, izmeniću ime kompanije jer sam upravo shvatio da mu je sajt i dalje aktivan, a ne želim da mu pravim besplatnu reklamu 8-)



Vladimire,
Evo me po dogovoru, upravo smo se čuli mobilnim.
Pogledajte prilog dopisa kao i ovaj link (ako otvore a trebalo bi). (ovde je link nekog sajta koji više ne postoji a koji je strava i užas sa aspekta dizajna)

LOGO u 3D:
Nadam se da će Vam biti sve jasno, kada je u pitanju 3D slova. Fajl slova LOGOA u 3D da bude što je moguće manji zbog lakšeg otvaranja stranice-učitavanja!

(sledi meni omiljena rečenica)

Slova logotipa OBAVEZNO da budu u Times New Roman (kao što su sada) a boja SREBRNASTO-METALIK-PASTELNO SJAJNA, bez šatiranja i upuno kao da su napravljena od plastelina (otprilike kao što je boja lopte na kojoj se okreće Merry Christmas sa linka u prilogu dopisa, odnosno, ja bih voleo da bude ta boja jer mislim da bi se uklopila i u zaglavlje i u ceo sajt), mada ni crna ne izgleda loše. 

LOGO je statičan!

Šaljem, u prilogu, izgled zaglavlja sajta, zbog vizuelno lakšeg shvatanja oko logotipa "S @ n y sistem", koji logo treba da se stavi u 3D. Boja krugova iznad "@" neka ostane ista koja je sada. NARAVNO, logo samo te veličine (zbog uklapanja u zaglavlje)!
Ukoliko sa budem zadovoljan kvalitetom, vremenom izrade i sa cenom, trebaće mi i velika planeta sa animacijom ali nakon Vašeg odgovora.

ANIMACIJA GLOBUSA u "a" od "@":
Kod animacije globusa (okretanja Zemlje) u "@" da, kad se otvori stranica, preko celog globusa, bljesne svetlost-belo-belina pa da se, kao levak, vraća u Srbiju, a to vraćanje da se desi kada kugla dođe da se vidi Srbija (negde naspram pogleda na Srbiju a to je oko sredine okretanja Zemlje, odnosno, anfas), ako baš i pređe za malo preko sredine NIJE PROBLEM samo da ne bude mnogo. OK?!

PAZITE, brzina okretanja Zemlje ne sme biti brža, čak naprotiv, ako može još za nijansu sporije.
Veličina slova kod S @ n y da je kao na stranici sajta-linka koji šaljem, jer će to biti ULAZNA STRANA pri otvaranju web adrese! Naravno i planeta kako se okreće u "@" (dakle, sve tih dimenzija-veličine). Jedino bih Vas zamolio, AKO NIJE VELIKI POSAO i PROBLEM, da malo UPASUJETE planetu u "@" jer sada to nije slučaj pošto planeta ide i preko linija slova "a" od "@". Mislio sam da se, ili malo smanji globus ili pak da se (a što je, logično, mnogo veći posao) malo malo rašire linije od "a" u "@" ili pak da se malo odseče ot tih linija i onda bi se upasovalo i bilo 100% OK.
Pozadina stranice, neće biti ta, biće daleko bolja ali to sad i nije toliko važno.

Ako šta nije jasno ili nije dovoljno jasno, zvrcnite me da ne radite bez potrebe jer samo ono što je OK prihvatam. Možda ne bi bilo loše i da to što uradite za početak da mi prosledite na mail, mislim da bi to bilo pametno.

Naravno, interesuje me vreme izrade i koliko bi to novaca (posebno za stavljanje loga u 3D a posebno za animaciju globusa u "a" od "@").

Srdačan pozdrav.

*********************************
Uvek se od srca nasmejem kad pročitam ovaj mejl, a primetio sam da i drugi ljudi reaguju isto, pa sam rešio da podelim ovaj tekst kako bi se i drugi slučajni prolaznici malo nasmejali.

Iako prilično konfuzan, sam tekst je relativno pismen, za razliku od većine ostalih mejlova koje dobijam. Slažem se da je ponekad teško rečima opisati željeni pojam, ali je gospodin uradio najbolje što je mogao. Pohvaljujem njegov trud, naročito zbog toga što je ceo tekst potkrepio odgovarajućim primerima, manje ili više pomažući u sklapanju celokupne slike.

Kod ovakvih i sličnih zahteva, ključna stvar je predložiti neki kompromis i sugerisati neko alternativno rešenje, međutim, u ovom konkretnom slučaju, klijent nije želeo da odstupi od svoje vizije sajta, pa je saradnja izostala, na moju veliku žalost, ili je jednostavno dobio bolju ponudu na drugom mestu.

1 коментар:

  1. Ja sam oduševljen jer čovek ima jasnu viziju šta želi.
    Ti si Vlado tada bio mlad i neiskusan da to pretočiš u komjuter :)
    Ja bih njega u politiku i sa dobrim piarom napravio bi od Srbije Las Vegas :)

    ОдговориИзбриши